Παρεμβάσεις στη Γενική Συνέλευση ΣΕΗΕΑ 2017

Γιώργος Σιγάλας, μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Η.Ε.Α. 8/3/2017

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΗΕΑ, παραβρισκόμαστε ένα μικρό κομάτι των ηλεκτρολόγων του Λεκανοπέδιου, που φροντίζει να αξιοποιείται σωστά η ηλεκτρική ενέργεια στο νοικοκυριό του κάθε εργαζόμενου, της μικρής βιοτεχνίας, της βιομηχανίας.

 

Στη δουλειά μας είναι πολλές οι δυσκολίες και τα εμπόδια.

Κυρίως οφείλονται στην δράση, στην προσπάθεια του μεγάλου κεφάλαιου, δηλαδή των μεγάλων τεχνικών εταιριών και των μεγαλεμπόρων ηλεκτρολογικού υλικού, να εκμεταλλευθούν προς όφελός τους τη δουλειά μας, συμπιέζοντας τα κέρδη μας.

Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση στον κλάδο μας σήμερα, είναι το καθεστώς συρρίκνωσης , λόγο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Είναι η αναδουλειά, είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά κέρδους, που φθάσουν ίσα – ίσα για να καλύπτουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας.

Στη δουλειά μας πρωταρχικής σημασίας ζήτημα είναι η ασφάλειά μας,  η ασφάλεια των έργων που κατασκευάζουμε και η ασφάλεια αυτών που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις που κατασκευάζουμε.

Στη ζωή μας , και στις οικογένειές μας, πρωταρχικής σημασίας θα πρέπει νά είναι η ασφάλισή μας, δηλαδή η δυνατότητα εξασφάλισης υγείας, περίθαλψης, και συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για κοινωνικά αγαθά, για την απόκτησή των οποίων πληρώνουμε όλη μας τη ζωή υπέρογκα ασφάλιστρα , και τα οποία σήμερα μας στερούν.

Πρόληψη ανύπαρκτη.

Σύστημα περίθαλψης διαλυμένο, με ελλείψεις σε γιατρούς, φάρμακα, και νοσοκομεία.

Η συμμετοχή του κράτους στην ασφάλισή μας έχει μειωθεί τραγικά.

Αυξημένη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων ....

Σημερινές συντάξεις πολύ κάτω από το όριο αξιοπρέπειας, που συνεχώς μειώνονται.

Είναι χιλιάδες οι συνάδεφοι και οι οικογένειές τους, που βρίσκονται ανασφάλιστοι, διότι αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές.

Είναι χιλίαδες οι συνάδελφοι που ενώ είχαν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, έχασαν τη ρύθμιση , αφού μαζί με αυτή έπρεπε να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε – με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται βεβαίως για το τυράκι που θα μας οδηγήσει στη φάκα !

Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που είδαν μειωμένα ασφάλιστρα και ένοιωσαν ανακούφιση.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι με τις μειωμένες εισφορές, να εξασφαλίσει μεγαλύτερη εισπραξημότητα.

Υπάρχει όμως και μιά άλλη πλευρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύψος των εισφορών μας, πλησιάζει τό κόστος μιάς ιδιωτικής ασφάλισης, προβληματίζοντας έτσι ορισμένους για το αν τελικώς υπάρχει συμφέρον από την ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση νομοθετεί και προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Κρύβει η κυβέρνηση με επιμέλεια ότι οι μειωμένες εισφορές , οδηγούν και σε μειωμένες απολαβές σε περίθαλψη και ασφάλιση.

Κρύβει με επιμέλεια ότι οι μειωμένες εισφορές – αφού το σύστημα ασφάλισης που έχει διαμορφωθεί από κοινωνικό , έγινε ανταποδοττικό, θα οδηγούν σε συνεχώς μειούμενες συντάξεις.

Είναι ψέμα η σιγουριά της ΄΄εθνικής εγγυημένης σύνταξης΄΄ πείνας, αφού αυτή θα παρέχεται μόνο και όταν ο κρατικός προϋπολογισμός  και οι δανειστές θα το επιτρέπουν.

Έχει απασχολήσει πολλές φορές το ΔΣ το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Έχουμε λάβει επανειλημένα αποφάσεις για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που εξαγγέλονται από την ΟΒΣΑ. (Η ΠΟΣΕΗ, δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα, παρά μόνο με την εξωστρέφεια του κλάδου !).

Έχουμε εκδόσει Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, έχουμε οργανώσει συσκέψεις και με άλλα Σωματεία του κλάδου των κατασκευών.

Οσο υπάρχει όμως χαμηλή συμμετοχή του κλάδου στις δραστηριότητες, στις κινητοποιήσεις αυτές, όσο η κυβέρνηση βλέπει ότι ψηφίζει μέτρα χωρίς να ματώνει, τόσο τα μέτρα αυτά θάναι δυσμενέστερα για μας.

Πρόκειται για μέτρα που καταργούν κατακτημένα δικαιώματά μας.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παραδώσουμε στην επόμμενη γεννιά συντρίμια.

Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας, συσπειρωμένοι στο Σωματείο, στηρίζοντας την Διοίκηση, να δυναμώσουμε την φωνή, την πάλη μας, μαζί με τους άλλους επαγγελματίες, μαζί με τους εργαζόμενους που επίσης πλήττονται, διεκδικώντας απλώς όλα όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

 

 

 

© 2018 www.sehea.gr