Ομιλία Προέδρου ΣΕΗΕΑ στην Γ.Σ. 8/3/2017

Συν 

Συνάδελφοι,

 

 

Εκ μέρους του Δ.Σ. σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Η συμμετοχή στις διαδικασίες και δραστηριότητες του Συνδέσμου μας είναι βασική πλευρά του αγώνα που δίνουμε για την επιβίωσή μας

. Όμως, η τρίτη τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου μας δεν βρίσκει τον κλάδο μας σε καλύτερη κατάσταση από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα τις τελευταίες βδομάδες είναι σε εξέλιξη και ένα κυριολεκτικά χοντρό παζάρι εναντίον μας ανάμεσα σε κουαρτέτο και κυβέρνηση, που καταλήγει είτε  σε μείωση αφορολόγητου για μισθωτούς, είτε σε μείωση συντάξεων.

Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πρόσωπα τριών κυβερνήσεων, αλλά η ουσία της πολιτικής τους έχει παραμείνει η ίδια. Μπορούμε να πούμε ότι οι κυβερνήσεις που πέρασαν αλλά και αυτή που είναι τώρα στα πράγματα, υλοποίησαν στο ακέραιο την πολιτική που προστάζει την αφαίμαξη και την εξόντωση των εργαζομένων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, όλου του λαού δηλαδή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα στην τριετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη ε/α μας συνέλευση έχουν ψηφιστεί δύο μνημόνια και τα επακόλουθα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί δεκάδες νόμοι που υποτίθεται ότι βγάζουν την Ελλάδα από την κρίση, την οδηγούν στο «ξέφωτο των αγορών» και των μεγάλων επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας, θα ‘ρθει η περιβόητη ανάπτυξη.

Φυσικά συνάδελφοι , ποιος δεν θα ήθελε να ξεμπλοκάρουν οι δουλειές, να πάρουμε έργα, να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της οικογένειας μας; Όμως για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν τα εισοδήματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, άρα ο λαός , δηλαδή οι πελάτες μας δεν θα έχουν αγοραστική δύναμη και φυσικά ούτε θα κατασκευάζουν ούτε θα επισκευάζουν κάτι; Φυσικά, αν ήθελαν έστω και λίγο να ανακουφίσουν τα οξυμμένα προβλήματα του λαού και να δώσουν δουλειά και στους ηλεκτρολόγους θα μπορούσαν να κατασκευάσουν σχολεία, σύγχρονες κατοικίες, νοσοκομεία, και μάλιστα με την απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, που βρέχει μισή μέρα και πνίγεται η Αθήνα, και όλα αυτά με κρατική χρηματοδότηση. Αυτά είναι πάγια αιτήματα μας, και είναι έργα που χρειάζεται η κοινωνία μας για να ανακουφιστεί. Αντ’ αυτού, δίνεται ζεστό κρατικό χρήμα σε τράπεζες και επιχειρηματίες για να διασωθούν, παραχωρούνται τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, μειώνονται οι μισθοί και καταργούνται δικαιώματα κεκτημένα με σκληρούς αγώνες για να προσελκυσθούν οι επενδύσεις. Σήμερα λοιπόν όποιος πιστεύει ότι με αυτή την πολιτική που ακολουθείται εκφράζονται τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες ή ότι μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούμε, δυστυχώς είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

 Σχετικά με εμάς,  έχει ήδη από το 2013 ξεκινήσει η προσπάθεια να κλείσει η κάνουλα για τους νέους ηλεκτρολόγους, με το Π.Δ 108, με το οποίο δεν αναγνωρίζεται καμία προϋπηρεσία  πριν τον Ιούνη του 2013 και οι εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας γίνονται με το σταγονόμετρο, και αυτό μετά από αγώνες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Γ.Γ. Βιομηχανίας και μαζί άλλους κλάδους που πλήττονται όπως οι υδραυλικοί, οι καυστηρατζήδες, οι ηλεκτροτεχνίτες. Οι ήδη υπάρχοντες αδειούχοι εγκαταστάτες παλεύουν με τα πρόστιμα και τη χαρτούρα των πιστοποιητικών , ενώ βλέπουμε ό,τι έργο υπάρχει να πηγαίνει στις μεγάλες εταιρείες. Το κερασάκι στην τούρτα άλλωστε είναι και η εξέλιξη των τελευταίων μηνών με το Μητρώο Τεχνικών Έργων. Πρόκειται για το ΜΗΚΙΕ με νέα μορφή. Θα βάζει πάλι εμπόδια στη δουλειά μας μέσω των πολλών ηλεκτρονικών φακέλων που θα πρέπει να συμπληρώνονται για την ταυτότητα του κτιρίου και σε κατασκευαστικό αλλά και σε επίπεδο συντήρησης. Όλα αυτά συμβαίνουν λοιπόν, για να εξυπηρετηθεί ο στόχος  της ενίσχυσης των μεγαθηρίων του κλάδου των κατασκευών οι οποίοι θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους την πλειοψηφία των έργων, δημόσιων και ιδιωτικών, και οι ηλεκτρολόγοι ελ.επαγγελματίες  θα γίνουν μισθωτοί στις εταιρείες, εντασσόμενοι στη γνωστή κατάσταση μισθοί πείνας-χωρίς συλλογική σύμβαση-εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε: κατά πόσο μας συμφέρει αυτό το μέλλον και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψουμε τον αγώνα μας.

 

Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα

 

Στην πορεία του αγώνα μάς συναντάμε ένα εμπόδιο το οποίο λέγεται κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η ηγεσίες της ΠΟΣΕΗ  και της ΓΣΒΕΕ έχουν τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, για την απογοήτευση που υπάρχει. Κάνουν αγώνα για να πείσουν τον ηλεκτρολόγο ότι η πολιτική που ασκείται διορθώνεται με κάποιες τροποποιήσεις, ή ότι είναι θέμα συγκεκριμένων κυβερνώντων ή κάποιων σκληρών δανειστών, θεσμών κλπ, που αν αλλάξουν ως πρόσωπα  τότε ως δια μαγείας θα αλλάξει και η κατάσταση για μας. Λένε ότι κόπτονται για τον ηλεκτρολόγο, για το μέλλον του επαγγέλματος, αλλά οι θέσεις και οι προτάσεις τούς για μία σειρά μείζονα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό δείχνουν ότι βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του επαγγελματία και κοντά στις επιθυμίες των εταίρων τούς(υπουργεία, θεσμοί κλπ),άλλωστε αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται.  Αποδέχονται τις σαρωτικές ανατροπές και παζαρεύουν πόσα θα χάσουμε! Κάθονται και κυριολεκτικά διαπραγματεύονται τις ζωές και το μέλλον του επαγγέλματός μάς με αυτούς που μάς εξοντώνουν μέρα με τη μέρα (πχ τελευταία συνάντηση με Τζάκρη για άδειες-πρόστιμα). Μάς χωρίζει άβυσσος με αυτούς που θεωρούν την εξυγίανση των επιχειρήσεων και των τραπεζών λύση για την «επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας». Εξαιτίας αυτής της πολιτικής εξοντώνεται ο λαός μάς. Εξαιτίας αυτής της άποψης της ΓΣΕΒΕΕ που την συμμερίζονται όλες οι κυβερνήσεις έχουν αρπαχθεί τα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν δοθεί για να σωθούν τράπεζες και υπερχρεωμένοι όμιλοι, με τα γνωστά αποτελέσματα στις δικιές μάς ζωές. Τί να κάνουμε όμως συνάδελφοι, όλοι ευχαριστημένοι δεν μπορούμε να είμαστε, οι αντιθέσεις δεν συμβιβάζονται τόσο εύκολα. Και οι μεγάλοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τούς και εμείς να ζούμε όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο εν έτει 2017 δεν γίνεται. Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΠΟΣΕΗ έχουν διαλέξει στρατόπεδο εδώ και καιρό, και το ίδιο έχουμε κάνει και εμείς.

Στον αντίποδα λοιπόν βρίσκεται η ομοσπονδία μάς η Ο.Β.Σ.Α., που αποτελεί στήριγμα για τον επαγγελματία. Δεν έχει  υπάρξει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που να μην έχει επεξεργαστεί και να μην έχει προσπαθήσει να ενημερώσει, να συσπειρώσει, να κινητοποιήσει τούς συναδέλφους. Όλοι όσοι δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για το μεροκάματο έχοντας απέναντί μάς τα μεγαθήρια, και παρόλα αυτά βλέπουμε κόπους μιας ζωής να μην ανταμείβονται, πρέπει να εμπιστευτούμε την ΟΒΣΑ, και μαζί με το Σωματείο να συμβάλλουμε στον αγώνα που στέκεται ενάντια στις επιταγές κυβέρνησης-επιχειρηματιών-Ε.Ε. Ένας αγώνας που δεν διεξάγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπουργείων, αλλά στο δρόμο και στη δουλειά, μαζί με τον επαγγελματία. Πρέπει να γνωρίζετε συνάδελφοι, όσοι δεν το ξέρετε ότι η ΟΒΣΑ από πολύ νωρίς μάχεται εναντίον των πληστειριασμών και των κατασχέσεων, κάνει ειδική επεξεργασία για τούς άνεργους συναδέλφους, προσπαθεί να τούς εντάξει στον αγώνα, είναι παρούσα δε κάθε πρόβλημα, εκφράζει τα δικά μάς συμφέροντα.

 

Πώς επηρεάζεται η ζωή μας πρακτικά από αυτά τα μέτρα και τι πρέπει να κάνουμε

 

Φορολογία:  Πάγια τακτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων είναι να παίρνουν  από τους πολλούς και να χορηγούν  τους λίγους, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωσή μάς. Οι τράπεζες όλο ανακεφαλαιοποιούνται, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές, και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε προκαταβολή φόρου 100%! Η εκκαθάρισητων δηλώσεων μας γίνεται με τα κριτήρια των μισθωτών χωρίς όμως να δικαιούμαστε αφορολόγητο όριο. Τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επιβολή φόρου 22% από το πρώτο ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και 29 % για τις ομόρρυθμες, ΕΝΦΙΑ συν αυξημένοι έμμεσοι φόροι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και την σε λίγο υποχρεωτική σε λίγο χρήση του POS που εξασφαλίζει ένα ποσοστό των εισπράξεων μας στις τράπεζες, ενισχύεται το τραπεζικό σύστημα δίνοντάς τους ακόμη περισσότερα κέρδη αφαιρώντας τα από τα μεροκάματά μας. Αν θέλουμε πραγματικά να ανασάνουμε και να βάλουμε τις βάσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας πρέπει να διεκδικήσουμε:

·   Επαναφορά του αφορολόγητου. 20.000 € αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 € για κάθε παιδί.

·   Κατάργηση της φορολογίας 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις και 29% προσωπικές εταιρείες.

·   Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

·   Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 €.

·   Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία.

·   Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την υγεία, και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

·   Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 €, και αύξηση τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

·   Τα λογιστικά βιβλία μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση κάθε αντικειμενικού ή αναδρομικού συστήματος φορολόγησης.

 

Ασφάλιση: Ως γνωστόν, τα αποθεματικά των ταμείων, τα χρήματα που πληρώνουμε τόσα και τόσα χρόνια δηλαδή, έχουν κάνει φτερά. Έχουν πάει στη διάσωση των Τραπεζών, έχουν χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλον σκοπό εκτός από αυτό για τον οποίο μπήκαν στα ταμεία. Τα λεφτά που πληρώναμε για τους ανέργους επαγγελματίες έφθασαν τα 120.000.000€, και αυτά τα πήραν για να καλύψουν άλλες ανάγκες του ΟΑΕΕ. Και έτσι σήμερα έχουμε φτάσει στην κατάσταση που ξέρουμε. Έφτιαξαν το υπερταμείο του Ε.Φ.Κ.Α, ο οποίος ξεκινάει κατά 1 δις. ελλειμματικός φυσικά , και μας χρυσώνουν το χάπι λέγοντας μας ότι για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνονται οι εισφορές κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Βέβαια, για τις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης που νομοθετήθηκαν, τις μειώσεις στην κρατική επιχορήγηση που διεύρυνε τα ελλείμματα και την «εξοικονόμηση» 1,8 δις το 2016 από το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τα ταμειακά αποθέματα που εξαφανίστηκαν δεν γίνεται καμία κουβέντα.

Επίσης, δεν μας λένε ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών μειώνονται και οι παροχές που θα έχουμε, αφού αυτά πάνε ανταποδοτικά. Όταν λέμε για παροχές εννοούμε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είναι το παρεπόμενο, εφόσον βγαίνουν φάρμακα από λίστες συνταγογράφησης και πρέπει να πληρώσουμε και τον γιατρό. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της κοροϊδίας και της εκμετάλλευσης να δούμε το εξής παράδειγμα: η σύνταξη ως γνωστόν υπολογίζεται από την εθνική και την ανταποδοτική. Το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται βάσει των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές και του ποσοστού αναπλήρωσης , το οποίο με τη σειρά του υπολογίζεται στο σύνολο των εισφορών όλου του ασφαλιστικού βίου. Έτσι, για 40 χρόνια ασφάλισης και εισόδημα έως 10.000 ευρώ που δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων η σύνταξη καθορίζεται στα 740,67 ευρώ, και αυτό φυσικά θα το πάρουμε αν κριθεί «βιώσιμο». Αυτό το μέλλον μας ετοιμάζουν, θα το αφήσουμε να γίνει;

Ο Σ.Ε.Η.Ε.Α παλεύει και διεκδικεί στόχους που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του ελεύθερου επαγγελματία, γιατί ξέρουμε ότι δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους.

·   Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου

·   Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης

·   Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων

·   Κρατική χρηματοδότηση στα 2/3 των εξόδων του ταμείου

·   ΄Αμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώς με προοπτική την παραπέρα μείωσή τους.

·   Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.

·   Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

·   Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΟΑΕΕ, για κέρδη άνω των 20.000 €.

·   Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

·   Δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια για όλη την οικογένεια.

 

 

Όλα αυτά τα αιτήματα φυσικά, χρειάζονται συνεχή, αδιάλειπτη πάλη, δεν είναι υπόθεση μίας ή 2 κινητοποιήσεων, απεργιών. Οι ανάγκες μας άλλωστε δεν χωράνε στην ζωή που μας αναγκάζουν να ζούμε κυβερνήσεις-διεθνείς οργανισμοί- μονοπώλια. Χρειάζεται να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τους άλλους συναδέλφους του κλάδου αφενός και με τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους αγρότες αφετέρου. Αν κάτι είχε φανεί να φοβίζει και να εμποδίζει την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ήταν οι περυσινοί συντονισμένοι αγώνες εργατών-αγροτών-α/α ενάντια στο έκτρωμα του ασφαλιστικού. Η συμμαχία και ο συντονισμός δράσης λοιπόν με τα άλλα Σωματεία των ηλεκτρολόγων και τους άλλους επαγγελματίες των κατασκευών είναι για μας απαραίτητος όρος για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Στο βαθμό που εμείς θα οργανώνουμε τον αγώνα μας, και δεν θα λυγίζουμε κάτω από το βάρος της επίθεσης , θα κατοχυρώνουμε και την επιτυχία του.

Συνάδελφοι,

Την τριετία που πέρασε το Δ.Σ. συνεδρίασε 46 φορές με ποικιλία θεμάτων εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα. Πήραμε την απόφαση και την υλοποιήσαμε,  για την ολική αναδιαμόρφωση της λέσχης του ΣΕΗΕΑ στον α όροφο, ούτως ώστε να γίνει πιο λειτουργική για τον συνάδελφο και τις δραστηριότητες του Σωματείου. Για να αποτελέσει – όπως και αποτελεί- χώρο συνάντησης για τον ηλεκτρολόγο, χώρο συζήτησης. Είναι πλέον μία αίθουσα πλήρως οργανωμένη που αξιοποιείται για πολύμορφες δραστηριότητες.

Μας απασχόλησε πολύ όπως ξέρετε το ζήτημα του ΠΔ108/2013 που βρίσκεται σε αντίθετα συμφέροντα από τα δικά μας (και κυρίως όσον αφορά τα θέματα των αδειών, της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης, ) για το οποίο άμεσα συζητήσαμε και κινητοποιθήκαμε και ακόμα μας απασχολεί το πώς θα το ανατρέψουμε. Πέρα από όσα ανέφερα πρωτύτερα (διαμαρτυρίες,συναντήσεις με υπουργούς, κινητοποιήσεις)το συζητήσαμε σε συσκέψεις και συνελεύσεις με τα μέλη, έγκαιρα ενημερώσαμε όλους τους συναδέλφους για το τι εστί ΠΔ108, τι πρέπει να κάνουν αυτοί άμεσα για να εξασφαλίσουν την συνέχεια της δουλειάς τους. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα σε κατεύθυνση ανατροπής των εξελίξεων αυτών για το επάγγελμα μας. Ήδη μετά από πολλές πιέσεις και διαμαρτυρίες η Περιφέρεια διενεργεί κατά καιρούς εξετάσεις για τους νέους  ηλεκτρολόγους, και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και το ζήτημα της ασφάλισης με ΚΥΑ, αλλά αυτό δεν αρκεί, πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας τεντωμένα και τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Εκτός των ειδικών που φωνάζουμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα να μας διαφωτίζουν σε ζητήματα του κλάδου, έχουμε και εμείς οι ίδιοι αναλάβει πολλές φορές να μελετήσουμε νόμους και νομοσχέδια και να οργανώσουμε αντίστοιχες δράσεις γιατί ως επί το πλείστον οι εξελίξεις της τελευταίας τριετίας είναι καταιγιστικές.

 Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί πολύ η σύσταση του Μητρώου Τεχνικών Έργων, που επί της ουσίας αποκλείει τον μικρομεσαίο ηλεκτρολόγο και από τα ιδιωτικά έργα, επεκτείνει την συγκέντρωση των δουλειών στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες, καταδικάζει και τους συναδέλφους μας που τώρα βγαίνουν από τις σχολές τους σε διαρκή αναζήτηση πιστοποιήσεων σαν να μην έχει κανένα νόημα το πτυχίο τους.  Καί για αυτό το θέμα, αν και δεν έχει κατατεθεί ακόμα προς ψήφιση στη Βουλή, αφού κάτσαμε ως Δ.Σ. και το μελετήσαμε, καλέσαμε έκτακτη Γενική Συνέλευση, είμαστε σε διαδικασία συνεννόησης με τα άλλα Σωματεία για την από κοινού αντιμετώπισή του. Σας καλούμε να ενημερωθείτε και εσείς, πριν μας φέρουν προ τετελεσμένων.

Το Δ.Σ. συνάδελφοι οργάνωσε και ομάδες που αποτελούνται από συναδέλφους μάς μέλη του ΣΕΗΕΑ με επικεφαλής κάποιον από το Δ.Σ. που είχαν ειδικό καταμερισμό για όλες τις δραστηριότητες του Σωματείου. Χωρίς να πούμε ότι καταφέραμε να τις λειτουργήσουμε έτσι  όπως έπρεπε, είναι μία καλή βάση που και το επόμενο Δ.Σ. πρέπει να αναπτύξει για να βοηθήσει τις πτυχές της δράσης μάς που αφορούν το τεχνικό κομμάτι, την συσπείρωση των μελών, την οργάνωση του αγώνα.

Αντίστοιχη προσπάθεια κάναμε και με την ποιοτική αναβάθμιση του site μάς, ούτως ώστε να υπάρχουν άρθρα για όλα τα θέματα στα οποία να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι συνάδελφοι και τα μέλη του Δ.Σ. Είναι ένα μέσο που έχει δυναμική, αλλά επειδή είναι το δικό μάς μέσο χρειάζεται να το τροφοδοτούμε εμείς οι ίδιοι.

Αλλά από τα βασικότερα στοιχεία που διαπέρασαν τη δουλειά του Δ.Σ. είναι ο συνεχής προσανατολισμός μάς για την κοινή δράση με τούς άλλους επαγγελματίες του κλάδου, στη βάση των κοινών συμφερόντων φυσικά, αφού και αυτοί πλήττονται όπως και εμείς. Οργανώσαμε κοινές συσκέψεις και κινητοποιήσεις με τούς ηλεκτροτεχνίτες, τούς υδραυλικούς, συναντήθηκαν τα Δ.Σ και συζήτησαν την κατάσταση και ένα πρώτο κοινό πλαίσιο δράσης.

Σωματείο Αρωγής

Παράλληλα στον Σύνδεσμό μας υπάρχει και στηρίζει εκατοντάδες συναδέλφους το Σωματείο Αρωγής. Είναι λίγο παραπάνω το κόστος στο πιστοποιητικό ή στην εισφορά μέσα στη χρονιά, αλλά αποτελεί εγγύηση για την κρίσιμη ώρα. Μπορεί κάποιος να πει, σιγά μη βγω ποτέ στην σύνταξη, ή μέχρι τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Οι δεκάδες όμως ηλεκτρολόγοι ή οικογένειές τους που στηρίζονται κάθε χρόνο από αυτά τα χρήματα καταμαρτυρούν το αντίθετο. Θέλουμε και εμείς λοιπόν από αυτό εδώ το βήμα να σας καλέσουμε να ενισχύσετε την δουλειά του Σωμ.Αρωγής, που σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς ενισχύει την αλληλεγγύη, παλεύει για την συνέχεια του επαγγέλματος, στέκεται αρωγός πραγματικά την κρίσιμη ώρα.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν θα διεξαχθούν φέτος και οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. του ΣΕΗΕΑ. Η μαζική συμμετοχή και στήριξη του ψηφοδελτίου τις Δ.Σ.Ε. είναι ένας σημαντικός όρος για να δοθεί μήνυμα ανυπακοής, αντίστασης και αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών μας.  Όποιος συνάδελφος δεν ικανοποιείται από τη ζωή που ζει και την εξέλιξη του επαγγέλματος του, όποιος λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει, οφείλει να  δώσει το παρόν και στις εκλογές του Σωματείου μας, να βάλει και εκείνος υποψηφιότητα, άρα να πάρει θέση δίπλα σ αυτούς που χωρίς να έχουν καμιά παραπάνω δύναμη ως άνθρωποι  ή προσωπικό συμφέρον αγωνίζονται για το επάγγελμα, τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Μ αυτούς που ούτε χτυπάνε την πλάτη σε Υπουργούς, ούτε ψάχνουν να βρουν τις συμβιβαστικές λύσεις με τις οποίες θα είναι υποτίθεται όλοι ικανοποιημένοι, ούτε αποδέχονται την εξαθλίωση. Παλεύουν βαδίζοντας στον δρόμο που υποδεικνύει η ανάγκη κάλυψης των σύγχρονων αναγκών του ελ.επαγγελματία. Αυτός ο αγώνας βγάζει αποτέλεσμα συνάδελφοι, και σας καλώ σε αυτόν ακριβώς τον αγώνα να ενατχθείτε και να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις το ψηφοδέλτιο που δεκαετίες τώρα έχει βγάλει ασπροπρόσωπους χιλιάδες ηλεκτρολόγους, την Δ.Σ.Ε, για να συνεχίσει το Σωματείο μάς τον ογδοντάχρονο πρωτοπόρο αγώνα του για ζωή και δουλειά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μάς!

Σάς ευχαριστώ πολύ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2018 www.sehea.gr