ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΗΕΑ 29.3.2023

ΨΗΦΙΣΜΑ

Της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΗΕΑ στις 29 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο «STANLEY» αποφασίσαμε ομόφωνα μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο μακριά από τους πραγματικές ανάγκες βρίσκεται το σύστημα υγείας, πόσο υποβαθμισμένο είναι το ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν έχουμε το «δικαίωμα» να αρρωστήσουμε, γιατί το ταμείο δε καλύπτει αποζημίωση για όσες ημέρες αδυνατούμε να εργαστούμε σε περίπτωση ασθένειας.

Το ίδιο και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Η αποζημίωση ξεκινά μετά από ένα μήνα απουσίας από την εργασία. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν τεθεί με στόχο να μειώσουν με τεχνητό τρόπο τους δικαιούχους και δεν προσφέρουν καμία λύση.

Η «άδεια» από την εργασία, για ασθένεια ή ατύχημα, που αποτελεί μια ζωτική ανάγκη για τους αυτοαπασχολούμενους, δεν έχει κανένα περιεχόμενο με τα μέτρα που ισχύουν.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.
 • Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολουμένους, και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.
 • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.
 • Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία ΔΕΚΟ και Τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.
 • Δωρεάν σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.
 • Κατάργηση τους εισφοράς για την υγεία.
 • Πρόωρη – αναπηρική σύνταξη για όσους καταστούν ανίκανοι για εργασία.
 • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους κλάδους και για όποια επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια, και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού

Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

 

Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων υπήρχαν μέχρι τώρα για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης.

Οι συνέπειες για το λαό και τις οικογένειες μας αφού από τη μια θα χρυσοπληρώνουμε την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα στα χέρια των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους.

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
 • Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του .
 • Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

Απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί

το Παιδοογκολογικό Κέντρο Παίδων

Η σημερινή Κυβέρνηση στην ίδια λογική και της προηγούμενης που εγκαινίασε τα πρώτα νοσοκομεία σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στην ίδια λογική  που θέλει η υγεία μας να αποτελεί κόστος,  δεν διστάζει να παραδώσει ακόμα και την μονάδα καρκινοπαθών παιδιών στους γνωστούς «φιλάνθρωπους» επιχειρηματίες που θησαυρίζουν!!! Η νέα αυτή δομή θα εξαρτάται οικονομικά από τα «νοσήλια των παιδιών» και θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με το προσδοκώμενο κόστος.

 Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 

Ασφαλείς και δημόσιες συγκοινωνίες

            Το έγκλημα στα Τέμπη κάθε άλλο από τυχαίο γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί. Η συνεχιζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων με τον κατακερματισμό των σιδηροδρόμων και τις ιδιωτικόποιήσεις είχε προδιααγράψει ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, όπως προειδοποιούσαν εδώ και καιρό οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η ίδια πολιτική αφήνει «στο έλεος της τύχης» και την ακτοπλοΐα με τα πλοία να ταξιδεύουν για μήνες με βλάβες και τα ΜΜΜ με οχήματα να μεταφέρουν ανθρώπους με σοβαρές ελλείψεις.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ

            Άρτια και σύγχρονη τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση

            Το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα αποκόβει από την εκπάιδευση μεγάλο τμήμα των μαθητών και τους «πετάει» σε προγράμματα κατάρτισης με ταυτόχρονη εργασία-μαθητεία. Με εφήμερες και κουτσουρεμένες γνώσεις είναι το φθηνό αναλώσιμο προσωπικό χωρίς δικαιώματα που ποτέ δεν θα γίνουν τεχνίτες. Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση με εξειδικευμένες γνώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και την πρόσβαση στην εργασία.

 

Διεκδικούμε:

 • Ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
 • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό της ΕΕΚ.
 • Σύγχρονα και επαρκή εργαστήρια για όλες τις δομές της ΕΕΚ, εξοπλισμός και υποδομές.
 • Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων για να μπορούν οι σπουδαστές να σπουδάζουν στις ειδικότητες που επιθυμούν.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
 • Ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας/πρακτικής άσκησης.
 • Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά, όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα να δίνονται με το πτυχίο. Κατάργηση της πιστοποίησης.

 

© 2018 www.sehea.gr