Απάντηση ΣΕΗΕΑ στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" για την τιμή των πιστοποιητικών

 

 

Για την αναφορά στην τιμή των πιστοποιητικών για την αλλαγή ονόματος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γ. Παπαδάκη.

 

 

Αγαπητοί Κύριοι-ες,

 

την Πέμπτη 29/9/2016 η εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με κεντρικό παρουσιαστή τον κ. Γ.Παπαδάκη  αναφέρθηκε στο ζήτημα των διακανονισμών των οφειλών στη ΔΕΗ και στις προϋποθέσεις απόκτησης πιστοποιητικού για την αλλαγή ονόματος.

 

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης , ο κ.Παπαδάκης, επικαλούμενος την «Ένωση Ηλεκτρολόγων» είπε ότι η εκπόνηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού κοστίζει 30-40 ευρώ, και αν κάποιος ηλεκτρολόγος ζητήσει παραπάνω είναι επί της ουσίας παραπλάνηση.

Επειδή ο κ. Παπαδάκης είναι έγκριτος δημοσιογράφος, και το «Καλημέρα Ελλάδα» μία εκπομπή με μεγάλη ιστορία και ακροαματικότητα,  θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις, ώστε να μην μεταδίδονται πληροφορίες που μπερδεύουν χωρίς λόγο το καταναλωτικό κοινό.

  • ·        Οι υπεύθυνες δηλώσεις εγκαταστάτη (πιστοποιητικά) που δίνουν οι ηλεκτρολόγοι, κατά συνέπεια και αυτό για την αλλαγή ονόματος δεν είναι προϊόντα «μαζικής παραγωγής», δεν είναι τυποποιημένα, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα μελέτης και εργασίας του κάθε ηλεκτρολόγου, γι αυτό και δεν έχουν ενιαία τιμή. Η κάθε τιμή καθορίζεται από τον ηλεκτρολόγο που αναλαμβάνει το έργο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε κατοικίας, κάθε καταστήματος κλπ. Επίσης το τελικό κόστος που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής εξαρτάται  κατά κύριο λόγο από την ποσότητα  των εργασιών και υλικών, προκειμένου να καταστεί η εγκατάσταση ασφαλής και σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς.
  • ·         Δεν υπάρχει τιμοκατάλογος για την έκδοση πιστοποιητικού. Άλλωστε αυτό απαγορεύεται σύμφωνα και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • ·   Τέλος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει «Ένωση Ηλεκτρολόγων» , παρά μόνο Σύνδεσμοι Αδειούχων Ηλεκτρολόγων, καθώς και η αντίστοιχη Ομοσπονδία.

 

Εξάλλου, με 24% ΦΠΑ και 22% φόρο για τον ηλεκτρολόγο, είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει μία τιμή της τάξης των 30 με 40 ευρώ.

 

Παρακαλούμε, να αναφερθούν στην εν λόγω εκπομπή τα παραπάνω προς αποφυγή αναστάτωσης του καταναλωτικού κοινού.

 

Ευχαριστούμε πολύ

 

Το Δ.Σ. του ΣΕΗΕΑ

 

29/9/2016

© 2018 www.sehea.gr