Για το φορολογικό

Εδώ και πολλά χρόνια, είτε με την μία κυβέρνηση, είτε με την άλλη

, ο ελεύθερος επαγγελματίας δέχεται ολομέτωπη επίθεση , με σκοπό να οδηγηθεί στην εξόντωση.

 

Ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της επίθεσης ήταν διαχρονικά, και παραμένει το φορολογικό.

 Τι συμβαίνει σήμερα

 

Φορολογούμαστε 26% από το πρώτο ευρώ. Παρά τις εξαγγελίες για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά αντίθετα όλα παραμένουν (φόροι επιτηδευματία, αλληλεγγύης, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ) κλπ.

Παράλληλα,  τα σχέδια τόσο της κυβέρνησης όσο και διάφορων οργανισμών όπως του ΔΝΤ για τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ είναι ενδεικτικά: ξεκινώντας από το 16%,  μπορεί να ανέβει  και στο 18%, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, πράγμα που σημαίνει ότι τα είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί θα αυξηθούν κατά 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες, άρα θα τσακιστεί ακόμα περισσότερο η λαϊκή οικογένεια.

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα τρόφιμα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης καιφυσικού αερίου, τα εστιατόρια, τα καφενεία, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αφορούν τις οικογένειες μας δηλαδή. Άρα είτε η αύξηση του ΦΠΑ βαφτιστεί υφεσιακό, είτε αναπτυξιακό μέτρο η πραγματικότητα για μας είναι μία: αβάσταχτα βάρη στις πλάτες μας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, πρέπει να περνούν και όλα τα έσοδα των συναλλαγών μέσα από το τραπεζικό σύστημα, να προκύπτει το ύψος του εισοδήματος, ώστε να μπορούν να το ελέγχουν για δήθεν φοροδιαφυγές από πλευράς μας, και φυσικά για να μπορούν να εισπράττουν κατευθείαν από το λογαριασμό μας όταν χρωστάμε στο δημόσιο ή στο ταμείο μας.

Και μετά πρέπει να λέμε και ευχαριστώ για την ρύθμιση των χρεών μας με τις 100 δόσεις. Για τον ελεύθερο επαγγελματία η ρύθμιση αυτή  είναι κενό γράμμα. Όσες και να είναι οι δόσεις , και ακόμα και αν είναι του ενός ευρώ, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τις αποπληρώσουμε αφού τα χρέη συνδέονται με τις τρέχουσες εισφορές, τις οποίες προφανώς και δεν μπορούμε να καταβάλλουμε. Θα χρωστάμε αιωνίως και θα κυνηγάμε να μην χάσουμε την ρύθμιση, γιατί θα έχουμε και πρόστιμα!

Τί πέτυχε άρα στα αλήθεια με αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση;  Μάζεψε ζεστό χρήμα για τους δανειστές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, μάζεψε τα χαράτσια, επί της ουσίας, που δεν είχαν πληρωθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης.

 

Πως μπορούμε να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση;

 

Σίγουρα δεν χρειάζεται μοιρολατρία, σίγουρα δεν χρειάζεται να κλεινόμαστε στο πρόβλημα μας σαν να το έχουμε μόνο εμείς προσωπικά. Αυτά είναι θέματα που τα αντιμετωπίζει όλος ο λαός, και μάλιστα με ηρωική αντοχή. Πρέπει συσπειρωμένοι όλοι οι συνάδελφοι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι,  να παλεύουμε μέσα από το Σωματείο μας. Να θυμόμαστε: το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς, γι αυτό και δεν δεχόμαστε να το πληρώσουμε. Ούτε και μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να θυσιαζόμαστε μια ζωή για την ρευστότητα των τραπεζών, για την προσέλκυση των επενδύσεων, για την εκταμίευση των δόσεων και για κάθε άλλο εκβιασμό που μας κάνουν οι κυβερνήσεις μαζί με τους «εταίρους» τους από την Ε.Ε.

 

Σε αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να πάμε πίσω από την διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

 

 Ο ΣΕΗΕΑ σε αυτήν την κατεύθυνση  αποφάσισε και μέσα από τη Γενική του Συνέλευση το πλαίσιο πάλης του.

 

Πρέπει να αγωνιστούμε για:

 

  • Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με το νόμο αυτό.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • 20.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 ευρώ, και αύξηση τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

 

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια της ΠΑΣΕΒΕ στις 10 Ιούνη στις 9 π.μ. στην Ομόνοια.

Επίσης, την ίδια μέρα στις 11 π.μ. οργανώνουμε την παράσταση διαμαρτυρίας στον Γ.Γ.Β. κ.Τόλιο για να διεκδικήσουμε την κατάργηση της ΥΔΚΕ και άλλων άρθρων του Π.Δ. 108 που βάζουν φρένο στη δουλειά μας και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην καθημερινότητά μας.

 

 

 

Αυτή είναι η λύση. Η σύγκρουση με όποια πολιτική καταστρέφει τις ζωές μας, η πάλη για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 Ό,τι έχουμε κατακτήσει το έχουμε κατακτήσει με κόπους επίμονο αγώνα. Όμως μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε περήφανοι, να κοιτάζουμε και τις νέες γενιές στα μάτια και  να τους παραδώσουμε καλύτερη κοινωνία, ζωή με δικαιώματα.

 

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ!

 

                                                                                                  Μπολιάρης Κων/νος

 

                                                                                               Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΗΕΑ

© 2018 www.sehea.gr