ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Συνάδελφοι,

Καθημερινώς αυξάνεται ο ρυθμός εξάπλωσης των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό (COVID-19) στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην Αττική, στην περιοχή που κυρίως δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι  κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της πολιτικής της, συσκοτίζοντας έτσι  το πραγματικό πρόβλημα.

Όσο και αν ο καθένας από εμάς πρέπει με αίσθημα ευθύνης να εφαρμόσει τις οδηγίες του υπουργείου υγείας και της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, η  αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η μικρή εμπειρία των τελευταίων ημερών, δείχνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν βέβαια γνωστές πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. 

Για παράδειγμα, σήμερα λειτουργούν  μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι  τεράστιες πραγματικά ελλείψεις, είναι  αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που εφαρμόστηκαν διαχρονικά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαμορφωμένη πλέον κατάσταση της πανδημίας, επιβεβαιώνει ακράδαντα αυτό που χρόνια ζητάμε, δηλαδή τη διαμόρφωση ενός κρατικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό, πλήρως στελεχωμένου σε προσωπικό και υποδομές, επομένως επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου το σύστημα υγείας να μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να διαμορφωθεί  ένα επαρκές σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων όπως η συγκεκριμένη πανδημία. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ατομική ευθύνη , όπως προσπαθεί να ισχυρισθεί η κυβέρνηση.

Η καθημερινή παρουσία μας – λόγο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, σε εμπορικά καταστήματα, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλιάς, επιβάλει ασφαλώς την λήψη κάθε κατάλληλου ατομικού μέσου προστασίας.

Ωστόσο οφείλουμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας  και να απαιτήσουμε αποφασιστικά απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων μας, όπως :

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμό σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
 • Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό
 • Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία αφού εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.

 

Τα παραπάνω μέτρα ζητάμε να συνδυαστούν και με επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους συναδελφους ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη βιώνουμε τις πρώτες συνέπειες και σε οικονομικό επίπεδο.

Ισως κάποιοι αναγκαστούμε να βρεθούμε για πολλές μέρες εκτός εργασίας, είτε για προληπτικούς λόγους, είτε για λόγους ανάρρωσης. Μπορεί να χρειαστεί να μείνουμε οι ίδιοι ή και άλλα μέλη της οικογένειάς μας που είναι εργαζόμενοι στο σπίτι, για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων κλπ. Να μη μπορούμε δηλαδή να εργαστούμε σε μια περίοδο που οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι ήδη πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων μας.

Για όλα τα παραπάνω, για τους συνάδελφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000, διεκδικούμε:

 • Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική μας ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. 
 • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο
 • Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
 • Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ εις βάρος μας. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κλπ
 • Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουμε τις μικροεπιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.
 • Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.
 • Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ το χρόνο και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη μας.

 

 

                                                                                                                                                                                                      Το ΔΣ του ΣΕΗΕΑ

© 2018 www.sehea.gr