Για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ και τα χρέη στο ΚΕΑΟ

 

Συνάδελφοι,

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, δεν ξέρουν ποιο εμπόδιο να πρωτοαντιμετωπίσουν.

 

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία διαβιβάζονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).  Δηλαδή δίνεται από την κυβέρνηση η απόλυτη ελευθερία να κατάσχονται λογαριασμοί για χρέη και κάτω των 5.000€, ακόμα και για μικροοφειλές . Το ΚΕΑΟ μπορεί να εισπράττει οποιοδήποτε ποσό, ασχέτως με το τι αφορά (για παράδειγμα λειτουργικά έξοδα) αφού ούτως ή άλλως οι συναλλαγές μέσω τραπέζης σταδιακά γενικεύονται. Συνάδελφοι μας μένουν ανασφάλιστοι για μικρό ή μεγάλο διάστημα, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Και φυσικά , όλο και περισσότεροι οφειλέτες οδηγούνται σε έξοδο από τις ρυθμίσεις, χρωστάνε ξανά, βρίσκονται με τον κίνδυνο των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας και επαγγελματικού εξοπλισμού, και  συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος.

 

Είναι εξοργιστική η κοροϊδία της κυβέρνησης ότι με αυτές τις μεθόδους γίνεται δικαιότερο το σύστημα των εισφορών, και προστατεύονται οι μικρές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις μένουν στο απυρόβλητο, αφού το 63% των χρεών προς το ΚΕΑΟ είναι προς το ΙΚΑ, για παράδειγμα.  Το ύψος των συντάξεων μειώνεται δραστικά με τον νέο νόμο, ενώ με τον ΕΦΚΑ συρρικνώνονται και όλες οι υπόλοιπες παροχές. Ετσι, ακόμα κι αν προς το παρόν φαίνεται να μειώνονται οι εισφορές κατά μερικές δεκάδες ευρώ για τον αυτοαπασχολούμενο, θα το βρούμε μπροστά μας με τις συντάξεις πείνας που θα πάρουμε, καθώς η μεγαλύτερη σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 582 ευρώ με 35 χρόνια ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας.

 

Συνάδελφοι,

 

Όλα αυτά που ζούμε καθημερινά πρέπει να μας κινητοποιήσουν. Αλλιώς ο κατήφορος δεν θα έχει τελειωμό. Πρέπει να συσπειρωθούμε, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε:

 

  • Απόσυρση της υπ.απόφασης για τα χρέη προς τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς τον ΟΑΕΕ
  • Αφορολόγητο όριο για τους α/α εδώ και τώρα όπως ισχύει και για τους αγρότες, τους εργαζόμενους. Αύξηση της φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο, προοδευτικά στο 45%.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη προς τον ΟΑΕΕ που να μην ξεπερνούν το 10% του καθαρού εισοδήματος. Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των χρέων, διαφραφή τόκων και προσαυξήσεων.

 

 

 

© 2018 www.sehea.gr