Για τα καθήκοντα του συνδικαλιστικού κινήματος

Εκτύπωση

TA KAΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗΕΑ

 

Τα τελευταία χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όλος ο λαός είμαστε θεατές στο ίδιο έργο: κυβερνήσεις αυτοδύναμες και συνεργασίας η μία πίσω από την άλλη μας φέρνουν αντιμέτωπους με μνημόνια, φτώχεια, ανεργία, μας οδηγούν να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Η ανάπτυξη που τάζουν για να μας «χρυσώσουν το χάπι» αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες , τα μονοπώλια, τις τράπεζες και όχι εμάς. Αυτούς αφορά και η αναδιάρθρωση του χρέους, τα «πακέτα διάσωσης» και τα «δάνεια- γέφυρα». Θέλουν να προσελκύσουν επενδύσεις έχοντας εξαφανίσει τους μικρούς επαγγελματίες, έχοντας μειώσει κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.  

 

Με λίγα λόγια , η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις είναι η στήριξη των μονοπωλίων με κάθε τρόπο (για παράδειγμα ζούμε καθημερινά τι σημαίνει υπερφορολόγηση για τους μικρούς ΕΒΕ και φοροελάφρυνση για τις μεγάλες επιχειρήσεις) με ταυτόχρονη φτωχοποίηση του λαού.

 

Πλέον έχουμε πείρα

 

Αυτή η αντίθεση δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμα. 

Βλέπουμε ότι είτε είμαστε σε «σκληρό» είτε σε «μαλακό» νόμισμα, όσο ο λαός ακολουθεί ή μένει απαθής στις επιταγές του κεφαλαίου και η οικονομία οργανώνεται με βάση το κέρδος λίγων, δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαίωσαν τη θέση μας ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση στα προβλήματα, δεν μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος και η εξαθλίωση, θα είμαστε μια ζωή εγκλωβισμένοι σε διαφόρων τύπων μνημόνια.

 

 

Οξύνουμε το μέτωπο ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό

 

Ταυτόχρονα, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ξεμπερδεύει μια και καλή από τις κυβερνητικές ηγεσίες. Από αυτούς που δεν έχουν πει κουβέντα, πόσο μάλλον δεν έχουν οργανώσει την αντίσταση στα μέτρα που μας έχουν χτυπήσει τα τελευταία χρόνια, αντιθέτως κάθονται στο τραπέζι με τους κυβερνώντες και διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουμε. Είδαμε πόσο βοήθησαν το κίνημα βάζοντας τους επαγγελματίες να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη , το «ναι» και το «όχι» του δημοψηφίσματος, προσπαθώντας να μας στοιχίσουν όλους κάτω από την εκάστοτε απαίτηση του κεφαλαίου. Τους ξέρουμε πια, τους έχουμε δοκιμάσει.

 

Μόνος δρόμος η πάλη για τη ζωή που μας αξίζει

 

Το Δ.Σ.του ΣΕΗΕΑ πιστεύει -και σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώνει τους αγώνες- ότι η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο μας είναι δίπλα στους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους αγρότες, όλους όσους πλήττονται από την πολιτική που ακολουθείται. Όλοι εμείς μαζί πρέπει να παλέψουμε οργανώνοντας την αντίσταση στα μέτρα τώρα, την επομένη των εκλογών, και κάθε μέρα, διεκδικώντας την ανάκτηση των απωλειών μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για συσπείρωση των συναδέλφων στο Σωματείο, για δυναμική ενίσχυσή του και συμμετοχή στη δράση. 

 

Πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης και να αγωνιστούμε για αυτόν. Για μια κοινωνία εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που έχουμε γνωρίσει τόσα χρόνια, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Άρα το καθήκον μας είναι να οργανώσουμε τον αγώνα ώστε και οι μικροί ΕΒΕ να χειραφετηθούν από τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν τον σχεδιασμό των βιομήχανων και των τραπεζιτών και να εμπιστευθούν τη δική τους δύναμη. Μόνο έτσι  ο λαός μας θα είναι κυρίαρχος.

 

Το Δ.Σ. του ΣΕΗΕΑ

8/9/2015