9/12 Μέρα δράσης Σωματείων και Ομοσπονδιών – Πολύμορφα στον αγώνα διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιβίωση!

Εκτύπωση

Δυναμώνουμε των αγώνα μας για προστασία της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα!

Συνάδελφοι,

Η οργάνωση της πάλης σε κάθε γειτονιά παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, είναι ο μονός δρόμος ώστε να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα μας και να να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα λύσεις για την προστασία της υγείας αλλά και για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Η δραματική εξέλιξη της πανδημίας ξεμπροστιάζει την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, την έλλειψης έγκαιρων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της.

Δε θωράκισε το σμπαραλιασμένο από τις χρόνιες αντιλαϊκές πολιτικές σύστημα υγείας, που πιάνει ήδη τα όριά του. Με ΜΕΘ και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κάτω από τις ανάγκες και με ανεπαρκή στελέχωση. Με το 90% των χειρουργείων παγωμένα, το σύστημα υγείας μετατράπηκε σε σύστημα «μιας νόσου» και οι ιδιωτικές δομές της υγείας περιμένουν στην γωνία νέα πελατεία και ζεστό χρήμα από τις επιδοτήσεις.

Δεν ενίσχυσε τα ΜΜΜ, όπου συνωστίζονται οι πληβείοι της  «μαζικής μεταφοράς» κάθε πρωί όχι για να πάνε βόλτα, αλλά για να πάνε στη δουλειά τους. Με τον στόλο των λεωφορείων πεπαλαιωμένο και ασυντήρητο, χωρίς επαρκές προσωπικό, η καθημερινή μετακίνηση μετατράπηκε σε αιτία εξάπλωσης της πανδημίας. Το ίδιο και με τα σχολεία κι ας επιχείρησε η κυβέρνηση να διασύρει τους αγώνες των μαθητών. Σήμερα που τα σχολεία τελικά έκλεισαν, ο τραγέλαφος της τηλεεκπαίδευσης μαρτυρά την σημερινή άθλια κατάσταση.

Άφησε στο απυρόβλητο τους μονοπωλιακούς ομίλους. Προτίμησε να κυνηγά με τη μεζούρα τους εστιάτορες, να ταράζει στα πρόστιμα τους μικρούς επαγγελματίες, να κλείνει τους περιπτεράδες, τις λαϊκές αγορές. Δεκάδες, όμως, είναι οι καταγγελίες ότι δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα στην ιδιωτική υγεία και στα γηροκομεία, σε εργοστάσια ειδικά στα τρόφιμα – ποτά, σε Σούπερ-μάρκετ, σε καράβια της ακτοπλοΐας και αλλού.

Μέχρι που θα φτάσει η κοροϊδία;

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων:

 Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις υποσχέσεις της

           Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, η νέα κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, μας οδηγούν στην χρεοκοπία και το λουκέτο. Το lockdown εξανέμισε το εισόδημα, διογκώνει τα χρέη. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που λίγοι θα πάρουν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα που παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι.

          Μας λένε ότι οι διεκδικήσεις μας, για αφορολόγητο, για μείωση της φοροληστείας, για διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, για επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών- δήθεν δεν χωρούν στις αντοχές της οικονομίας, δεν μας πείθουν. Ξέρουμε καλά ότι την ίδια ώρα μοιράζουν δισεκατομμύρια  σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, ξενοδόχους, πολυκαταστήματα, τραπεζίτες, ακόμα και για νέους νατοϊκούς εξοπλισμούς. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα, 5 δις παραπάνω προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός από την φορολογία.

          Ταυτόχρονα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, οι τράπεζες βάζουν χέρι στα σπίτια και τα μαγαζιά, με νέα διάταξη διευρύνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Φέρανε νόμο που βάζει “στο γύψο” τις διαδηλώσεις, γιατί ετοιμάζονται να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, γιατί διατηρούν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ιδιώνυμο αδίκημα το μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Δεν μας ξεγελούν πια, τους έχουμε καταλάβει. Είναι αδίστακτοι.

Αρκετά πληρώσαμε στην προηγούμενη κρίση. Δεν θα πληρώσουμε και πάλι για τα κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών, ξενοδόχων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών !

Αγώνας μαζικός για την επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε επαγγελματία και εργαζόμενου!

 Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα μας γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει! Απορρίπτουμε τις προκλητικές δικαιολογίες της κυβέρνησης που εγκαλεί όποιον κινητοποιείται. Δεν το κάνει για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά για να περάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Το χτύπημα των συμβολικού εορτασμού του πολυτεχνείου έδειξε ότι το λαϊκό κίνημα μπορεί να δρα παίρνοντας κάθε μέτρο προστασίας, σε αντίθεση με την ίδια που έχει αφήσει το λαό απροστάτευτο.

Καλούμε κάθε σωματείο και ομοσπονδία να πάρει τη θέση της στον αγώνα. Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και  όσων έχουν μικρότερα εισοδήματα, κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:

– Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού

– Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

– Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

– Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

– Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

– Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

-Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. 

– Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.