ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Εκτύπωση

Συνάδελφοι,

Καθημερινώς αυξάνεται ο ρυθμός εξάπλωσης των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό (COVID-19) στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην Αττική, στην περιοχή που κυρίως δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι  κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της πολιτικής της, συσκοτίζοντας έτσι  το πραγματικό πρόβλημα.

Όσο και αν ο καθένας από εμάς πρέπει με αίσθημα ευθύνης να εφαρμόσει τις οδηγίες του υπουργείου υγείας και της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, η  αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η μικρή εμπειρία των τελευταίων ημερών, δείχνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν βέβαια γνωστές πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. 

Για παράδειγμα, σήμερα λειτουργούν  μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι  τεράστιες πραγματικά ελλείψεις, είναι  αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που εφαρμόστηκαν διαχρονικά και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαμορφωμένη πλέον κατάσταση της πανδημίας, επιβεβαιώνει ακράδαντα αυτό που χρόνια ζητάμε, δηλαδή τη διαμόρφωση ενός κρατικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό, πλήρως στελεχωμένου σε προσωπικό και υποδομές, επομένως επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου το σύστημα υγείας να μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να διαμορφωθεί  ένα επαρκές σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων όπως η συγκεκριμένη πανδημία. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ατομική ευθύνη , όπως προσπαθεί να ισχυρισθεί η κυβέρνηση.

Η καθημερινή παρουσία μας – λόγο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, σε εμπορικά καταστήματα, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλιάς, επιβάλει ασφαλώς την λήψη κάθε κατάλληλου ατομικού μέσου προστασίας.

Ωστόσο οφείλουμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας  και να απαιτήσουμε αποφασιστικά απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων μας, όπως :

 

Τα παραπάνω μέτρα ζητάμε να συνδυαστούν και με επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους συναδελφους ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη βιώνουμε τις πρώτες συνέπειες και σε οικονομικό επίπεδο.

Ισως κάποιοι αναγκαστούμε να βρεθούμε για πολλές μέρες εκτός εργασίας, είτε για προληπτικούς λόγους, είτε για λόγους ανάρρωσης. Μπορεί να χρειαστεί να μείνουμε οι ίδιοι ή και άλλα μέλη της οικογένειάς μας που είναι εργαζόμενοι στο σπίτι, για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων κλπ. Να μη μπορούμε δηλαδή να εργαστούμε σε μια περίοδο που οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι ήδη πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων μας.

Για όλα τα παραπάνω, για τους συνάδελφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000, διεκδικούμε:

 

 

                                                                                                                                                                                                      Το ΔΣ του ΣΕΗΕΑ