Εισήγηση Προέδρου κ.ΧΙΟΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Γ.Σ. 17/3/2010

Εκτύπωση

Γενική Συνέλευση  της 17ης   Μαρτίου 2010


Αγαπητοί συνάδελφοι,

     Πέρσι τέτοιον καιρό επισημάναμε ότι η κρίση κτυπάει την πόρτα μας. Τώρα η κρίση στον κλάδο είναι ένα οδυνηρό γεγονός. Η κρίση στην οικοδομή έχει απονεκρώσει τη δουλειά μας. 


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Νοέμβριου 2009, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας), στο σύνολο της Χώρας, μετρούμενο με βάση τις οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 51.198 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 11.698,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 44.449,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 24,7% στην επιφάνεια και κατά 26,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Το αποτέλεσμα το ζούμε καθημερινά.

     Ποιος φταίει συνάδελφοι για τη κρίση; Φταίνε οι ηλεκτρολόγοι; Φταίνε οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, φταίνε οι άλλοι ΕΒΕ, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι μας;

     Είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε την εισήγησή μας από τη κρίση γιατί πριν λίγες μέρες γίναμε τα υποζύγια ενός μπαράζ σκληρών μέτρων που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Η οικονομία, τα λαϊκά εισοδήματα, οι φόροι, οι μισθοί, η κοινωνική ασφάλιση, τα κοινωνικά δικαιώματα, όλα σφαγιάζονται στο βωμό της ικανοποίησης των απαιτήσεων των διεθνών και ντόπιων μονοπωλιών και των τοκογλύφων που δανείζουν και αφαιμάζουν το κράτος μας.

     Συνένοχες σε αυτό το έγκλημα είναι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Από τη μια δανείζονταν και χάριζαν στην ολιγαρχία και από την άλλη μας φόρτωναν τα δάνεια. Αρκεί να πούμε ότι μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε πληρώσει σε τοκοχρεολύσια στους τοκογλύφους, το σύνολο του δημόσιου χρέους το οποίο όμως συνεχίζουμε να οφείλουμε ατόφιο, δηλαδή, 300 δισεκατομμύρια ευρώ, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τη κρίση.

     Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι τα σκληρότερα των τελευταίων δεκαετιών και στο σύνολό τους  είναι εξόφθαλμα αντιλαϊκά όπως:

* Αύξηση ΦΠΑ για τον πολύ χαμηλό συντελεστή από το 4,5% στο 5%, για το χαμηλό από το 9% στο 10%, και για τον υψηλό από το 19% στο 21%. 
* Διπλή αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα.
* Διπλή αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα 
και  ποτά.
*Πάγωμα ή και μείωση συντάξεων.
* Μείωση των επιχορηγήσεων στα ταμεία και ειδικά στον ΟΑΕΕ κατά 27%.
* Μείωση των επιχορηγήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
* Κατάργηση της απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο Ηλεκτρικό ρεύμα.

     Καμία πρόβλεψη για ανάπτυξη, καμιά πρόβλεψη για την απασχόληση.

     Αντίθετα οι χαριστικές απαλλαγές στο μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο συνεχίζονται με τον πλέον προκλητικό τρόπο, όπως η πρόβλεψη που υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο για μείωση του συντελεστή φορολογίας των ΑΕ από 25% σε 20%! Αν ο συντελεστής αυτός δεν άρχιζε διαδοχικά να μειώνεται από τις κυβερνήσεις και παρέμεινε στο 45%, σήμερα τα 4,5 δισεκ. που στοχεύουν να πάρουν από τα λαϊκά νοικοκυριά θα τα έπαιρναν με το παραπάνω από τη φορολογία των κερδών τους. Αντί αυτού το κεφάλαιο ξεμπερδεύει με μια «έκτακτη εισφορά» τάχα αλληλεγγύης που είναι ψίχουλα, δηλαδή ελεημοσύνη!

Ασφαλιστικό
     Ο ΟΑΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 27%! Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα έξοδα του Οργανισμού το 2010 θα ανέλθουν στα 1,335 δισεκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 812 εκατομμύρια. Το έλλειμμα τους πρώτους τέσσερις μήνες θα ανέλθει στα 522,81 εκατ. Τα ψίχουλα του κράτους θα είναι μειωμένα κατά 27% και τον Μάιο ο Οργανισμός δεν θα έχει να πληρώσει. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση στραγγαλίζει τον οργανισμό για να μπορεί άνετα να στραγγαλίσει και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ήδη ανήγγειλε το πάγωμα των συντάξεων ακόμη και των συντάξεων πείνας.  Ξεχωρίζει τον κλάδο ασθενείας για να τον παραδώσει στα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Τα τρία «ΔΕΝ» της κυβέρνησης έγιναν τρία «ΝΑΙ». ΝΑΙ στην αύξηση των ορίων, ΝΑΙ στη μείωση των συντάξεων, ΝΑΙ στην αύξηση των εισφορών! Αυτή  ήταν η αξία των προεκλογικών δεσμεύσεων!

Συνάδελφοι,
     Με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, οι κοινωνικές πολιτικές από κοινωνική επένδυση μετατράπηκαν για την επίσημη πολιτική, σε κοινωνικό κόστος! Ένα κόστος για το κεφάλαιο που έπρεπε να μετατραπεί σε κέρδος με την ιδιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων.

     Αρχικά η επίθεση έγινε σε ιδεολογικό επίπεδο με αρκετές δόσεις κοινωνικού ρατσισμού πρώτα εναντίον εκείνων που κατέκτησαν κάποια ασφαλιστικά δικαιώματα, και σε συνέχεια εναντίον όλων.

     Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μιλάνε σήμερα στον ΟΑΕΕ για «απίστευτα υψηλές» συντάξεις, δήθεν των 4.162 ευρώ που όμως είναι νομικό πλάσμα αφού κανένας δεν παίρνει τέτοια σύνταξη. Μιλάνε για  παχυλές συντάξεις ΤΕΒΕ των 2.800 ευρώ που τη παίρνουν όμως λιγότερα από 10 άτομα. Μιλάνε για αναπλήρωση σύνταξης ως 130% της εισφοράς, αποσιωπώντας ότι οι περιπτώσεις με υψηλή αναπλήρωση, δηλαδή οι συντάξεις πάνω από 1.600 ευρώ, είναι μόλις το 2% των 316.000 συνταξιούχων του Οργανισμού! Αποσιωπούν ότι το 67,62% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ λαμβάνει σύνταξη από 200 (!!!) μέχρι 700 ευρώ.

Φορολογικό

     Οι φόροι άρχισαν να μας πνίγουν. Ιδίως οι έμμεσοι. Η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού είναι να αυξηθούν οι τακτικοί δικοί μας φόροι κατά 4,4%, χώρια οι έκτακτοι από τα πρόστιμα, τους ελέγχους και τα κλεισίματα χρήσεων και μάλιστα την ώρα που οι δουλειές μας χάνονται. Αντίθετα για τις ΑΕ οι φόροι θα μειωθούν κατά 7,2%! Στη πράξη όλα αυτά έχουν γίνει ήδη πολύ χειρότερα με τα νέα μέτρα και τη νέα αντιλαϊκή φορολογική επιδρομή. Εδώ γίνεται φανερή η ταξική λειτουργία της φορολογίας. Φόρους  σε εμάς, φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Φυσικά οι φόροι θα συνεχίσουν να μπαίνουν αν δεν αντισταθούμε δυναμικά.

     Είναι φυσικό να είμαστε αντίθετοι και να αντιπαλεύουμε τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές. Ήδη οι ηλεκτρολόγοι συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Συσπειρωνόμαστε στις γραμμές της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΒΕ, μαζί με τους άλλους ΕΒΕ και δίνουμε τον αγώνα μας.

Συνάδελφοι,
 
     Όλοι βιώνουμε τη κρίση αλλά οι ηγεσίες της  ΠΟΣΕΗ και της ΓΣΕΒΕΕ, αντί να σκύψουν στα προβλήματά μας, ξεπουλούν τον κλάδο και τους μικρομεσαίους, συναλλασσόμενες με την εξουσία. Μετατρέπουν το συνδικαλισμό σε εφαλτήρια προσωπικής ανάδειξης και οφελών. 
     Η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ αντί να δει τη καταστροφή που βιώνουν οι ΕΒΕ και να ξεσηκώσει κινητοποιήσεις, πλασάρεται στους κοινωνικούς διαλόγους σαν συνδιαχειριστής της κρίσης και μιλά συμβουλευτικά για ανάγκη ανάπτυξης, κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης και άλλα τέτοια «καθωσπρέπει». Αρνείται πεισματικά τις προτάσεις των συνεπών συνδικαλιστικών δυνάμεων για άμεση κινητοποίηση. Δεν είναι μακριά η εξευτελιστική ανακοίνωσή της, που αποσύρθηκε μόλις ξεσηκώθηκε κατακραυγή, με την οποία συκοφαντούσε ως... «διασπαστές» (!!!) τους ΕΒΕ που κινητοποιήθηκαν απεργιακά στις 10/2 κατά των κυβερνητικών μέτρων. Μιλάμε για κατάπτωση που όμοια δεν έχει η ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ.


     Η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ τα κάνει όλα συνειδητά υπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν μπορεί να αρνηθεί τους επί χρόνια ύμνους της προς την ΕΕ και τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές της, τον δήθεν... «υγιή ανταγωνισμό», τη παγκοσμιοποίηση, και τις πολιτικές που μας έφεραν τη κρίση. Ούτε μπορεί να αρνηθεί τους ύμνους της σε κάθε είδους Συνθήκη της  ΕΕ, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε φτωχή επαρχία της ΕΕ με Γκαουλάϊτερ, τον Επίτροπο Όλι Ρεν (όπως τον έπαρχο που διόριζε ο Χίτλερ στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες) .
Έχουν απύθμενο θράσος όταν μας καλούν μαζί με  τη κυβέρνηση να συναινέσουμε στην απεμπόληση των δικαιωμάτων μας, για να σώσουμε την Ελλάδα! Έχουν απύθμενο θράσος όταν βάζουν εμάς που είμαστε θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου, στην ίδια όχθη με τους θύτες. Δεν μπορούν να μας εξαπατήσουν.

     Σύνθημά μας είναι: «Καμιά ανοχή σ΄ αυτή τη πολιτική»!
     Είναι καιρός να αλλάξουμε τα πράγματα. Να συντονίσουμε τη δράση μας με τον συνεπή συνδικαλιστικό πόλο της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  των ΕΒΕ που δεν υποτάσσεται, δεν ξεπουλάει, δεν συναλλάσσεται.

     Πρέπει να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ, για να εμποδίσουμε την καρατόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, το πάγωμα των συντάξεων την αύξηση των ορίων.

     Πρέπει να ξεσηκωθούμε για να αποτρέψουμε τα νέα φορολογικά βάρη.

     Πρέπει να ξεσηκωθούμε για να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας, που χάνεται σε όφελος των, μεγαλοκατασκευαστών και του μεγάλου κεφαλαίου.


     Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, από τον πλούτο που υπάρχει άφθονος και για τον οποίο συμβάλλουμε και εμείς, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ.

Να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους ΕΒΕ:

• Επίσης δηλώνουμε την αντίθεσή μας, στην απελευθέρωση των Επαγγελμάτων που οδηγεί στη μονοπώληση από το μεγάλο κεφάλαιο.

Κλαδικά θέματα

Ασθενή ρεύματα.

     Συνεχίστηκε και φέτος η επίθεση που δεχόμαστε με την αφαίρεση από τον κλάδο των εγκαταστάσεων ασθενών ρευμάτων. Δημιουργούν νέα ειδικότητα, διασπούν τον κλάδο, μας παίρνουν τη δουλειά. Τα μονοπώλια ετοιμάζονται, απαξιώνοντας την ειδικότητα. Στην επίθεση αυτή συμμετέχουν δυστυχώς και στελέχη της ΠΟΣΕΗ.

     Ως πρόσχημα χρησιμοποιείται η προδιαγραφή, ο έλεγχος, η πιστοποίηση και η βελτίωση της ποιότητας των εγκαταστάσεων των Ασθενών Ρευμάτων. Αυτά όμως από μόνα τους δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό μας, το αντίθετο θα λέγαμε, αποτελούν λόγο ανάθεσης των έργων στους συναδέλφους του κλάδου μας. Δυστυχώς μέσα από μηχανισμούς όπως το Μητρώο Εγκαταστατών Ασθενών Ρευμάτων γίνεται προσπάθεια αποκλεισμού μας και ανάθεσης των έργων σε λίγες μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα τα μονοπωλήσουν.

     Τα μεγάλα κλαδικά προβλήματα, επανέλεγχος και δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με το Ν.4483/1965, παραμένουν άλυτα.  Η ΠΟΣΕΗ προωθεί τη δημιουργία ιδιωτικών φορέων ελέγχου, παραδίνοντας σε τρίτους τον έλεγχο του κλάδου.

     Η δική μας θέση είναι πάγια και την επαναλαμβάνουμε: Μόνο ένα δημόσιο σύστημα δειγματοληπτικών ελέγχων των νέων ΕΗΕ και επανελέγχου των παλιών εγκαταστάσεων, με συμμετοχή του κλάδου, είναι αποδεκτό από τους ηλεκτρολόγους. Και χωρίς επιβάρυνση των εγκαταστατών ή των ιδιοκτητών.

Συνάδελφοι,
     Επιδιώκουμε την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τη λύση των προβλημάτων.
     Τη συγκρότηση ενός ισχυρού αντιμονοπωλιακού αγωνιστικού πόλου, που στόχο έχει  μέσα από τη συζήτηση να αφυπνιστούν συνειδήσεις, να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι στο συνδικαλιστικό κίνημα, να δυναμώσουν οι αγώνες, να ενισχυθούν τα αντιμονοπωλιακά τους χαρακτηριστικά.
     Τη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού αντιμονοπωλιακού μετώπου, που θα παλεύει για την κάλυψη των σημερινών αναγκών όλων των λαϊκών στρωμάτων.
      Γι αυτό χαιρετίζουμε τη δημιουργία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ των ΕΒΕ και με  τη συμμετοχή μας, παλεύουμε για την ανάδειξη και ενίσχυση της προοπτικής για μια διαφορετική ανάπτυξη, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και το παραγωγικό δυναμικό, τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής και θα έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
      Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΒΕ,  με την πάλη της ενάντια στα μονοπώλια και την προοπτική μιας  διαφορετικής ανάπτυξης, είναι το σταυροδρόμι όπου συναντιούνται τα βασικά συμφέροντα και οι αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά.

       Ευχαριστώ